22 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Stalin tapte i retten i en mye omtalt sak. Stalins barnebarn, Jevgenij Dsjugasjvili, saksøkte avisen Novaja Gazeta for ærekrenkelse, siden den publiserte en artikkel av Anatolij Jablokov som anklaget Stalin for å ha «undertegnet dødslister» og «arrangert forbrytelser mot sitt eget folk.»

Josef Stalin DjugasjviliStalin-tilhengere samlet seg med plakater utenfor rettssalen, og Dsjugasjvili sin advokat uttalte:

"Stalin var en stor leder som reddet landet, og førte det til demokrati. Hans grunnlov var den beste noensinne. Ja, mange uskyldige mennesker led og ble drept, men Stalin var ikke ansvarlig for dette. Andre var (…)"

Det var under Stalins ledelse at noen av de største seirene i menneskehetens historie ble vunnet. Under Stalins lederskap gikk Sovjetunionen fra et tilbakeliggende land til å bli en til dels moderne sosialistisk stat, som ble i stand til å utfordre imperialismen på verdensbasis.

Livskvaliteten økte for det sovjetiske folket under Stalin. Til tross for de harde kårene under kampen for fullføringen av industrialiseringsprogrammet og verdenskrigen, så ble livet generelt forbedret. Utdanning og helsestell til alle. I sosialistiske Sovjetunionen hadde arbeiderklassen makt og rettigheter som overgår det vi, som innbyggere i kapitalistiske land, kan forestille oss.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre