16 juli 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

råtne epler

Mange gleder seg over at Fremskrittspartiet er ute av regjering. Men det er nok av råtne epler tilbake.

Den borgerlige Solberg-regjeringa er like uspiselig som før, og den regjerer videre på nøyaktig samme plattform som før. Et regjeringsgrunnlag som bærer Frp sitt stempel.

Forskjellen består i at Frp går fra å være et opposisjonsparti i posisjon til et støtteparti i «opposisjon». Siv Jensen og Sylvi Listhaug skal gjøre seg tøffere i makkoen halvannet år før neste valg. Nå gjelder det å prøve å distansere seg fra faenskapen partiet har bedrevet sammen med sine partnere i seks år.

Det kan allerede være for seint. Partiet vaker rundt ti prosent på målingene, SV er snart jevnstore med Frp.

Har sjøl fylt begeret

Frp har ikke bare tømt begeret som Solberg har satt fram, de har vært med på å fylle det til randen. Det er symptomatisk at «begeret ble fullt» for ultrahøyre først da en norsk Daesh-kvinne og hennes barn skulle hentes hjem fra Al-hol-leiren i det nordlige Syria. Ikke fordi Norge har fødd på IS- og al Qaida-terrorister gjennom flere år. Ikke fordi norske «spesialtjenester» foretok en ulovlig operasjon på annet lands territorium, sanksjonert av regjeringa der Frp har hatt sju statsråder. (Og like mange justisministre som ikke alltid har tatt loven så nøye, heller ikke Grunnloven.) Ikke fordi Norge sannsynligvis har strødd om seg med bestikkelser til kurdiske eller andre militser for å få mora ut. Ikke fordi hun burde utleveres til syriske myndigheter og stå til ansvar for sine handlinger på syrisk jord. Neida. Rett og slett fordi hun blei henta tilbake. Punktum.

Hykleriet kan muligens vinne tilbake noen brunspekka freppere som grådig tar for seg av åtslene Frp-ledelsen kaster til dem. Men alle de andre som har vært rasende på bompengepolitikken, på skattelettelser til de rike, på kutt i velferdstjenester osv. skjønner godt hva det nest største regjeringspartiet har vært med på. Og da har vi ikke nevnt den ekstreme EU-politikken som Fremskrittspartiets egne statsråder på områdene samferdsel, finans og energi har gått i bresjen for.

Den massive velgerflukten lar seg forklare med helt andre ting enn kronisk fremmedfrykt. Om ikke Erna Solberg lyser av intelligens på andre områder, så var det en genistrek å gi Frp ansvar for gjennomføring av de mest omfattende suverenitetsavståelsene til Den europeiske unionen.

Frp-statsråder i EUs tjeneste

Hvem sørga for at Norge blei underlagt EUs finansbyråer? Svaret er ingen ringere enn finansminister og partileder Siv Jensen. Hvem sørga for å legge alt til rette for at Norge blei underlagt EUs energibyrå ACER og hele den tredje energimarkedspakka? Ganske riktig: Olje- og energiminister Terje Søviknes og etterfølgeren Kjell-Børge Freiberg, begge fra et Fremskrittsparti som påstår at de er imot EU og «kritiske» til deler av EØS-avtalen!

Fremskrittspartiet håper at synderegisteret vil være glemt innen valget i 2021

Nå håper Fremskrittspartiet at alt vil være glemt innen valget i 2021.

Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre skal nå foreta en ny stollek rundt regjeringsbordet. For Erna Solberg er det en gyllen anledning til å kvitte seg med arbeidsminister Anniken Hauglie, som vasser til knes i NAV-skandalen – også den en EØS-skandale.

Sannsynligvis er det eneste positive utkommet at et Fremskrittsparti med nytt markeringsbehov stikker kjepper i hjula for vindkraftvandalene og den planlagte NorthConnect-kabelen til Skottland. Denne strømkabelen har den doble hensikten å gjøre strømmen dyrere gjennom massiv eksport og «tvinge fram» rasering av svære naturområder for å gi plass til privateide vindturbinparker.

Et «opposisjonelt» Frp vil legge mer press på et Arbeiderparti som leiter med lys og lykte etter måter å vri seg unna sine «absolutte forutsetninger» for å godta energipakka fra EU. Det kan bli en fornøyelig, eller tragisk, føljetong.

For øvrig blir det mer av det samme. Nye løfter, nye løgner, mer EU- og NATO-politikk.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre